“Gagauzlar’ın Gözünden Süleyman Demirel” Söyleşisi Yapıldı

9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’in yaklaşan ölüm yıldönümü anma programı kapsamında GAGAUZLAR’IN GÖZÜNDEN “SÜLEYMAN DEMİREL” söyleşisi düzenlendi.

Isparta İli Kalkındırma Derneği ile Gagauzlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği söyleşi 28.05.2022 Cumartesi günü saat 14’te Ankara’da ISVAK Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Söyleşinin onur konuğu kendisi de bir Gagauz Türkü olan Moldova’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Dmitri CROITOR idi.

Söyleşi Isparta İli Kalkındırma Derneği Başkanı Sayın Erdal SARAÇOĞLU, Gagauzlar Derneği Başkanı Sayın Dr. İrina YÜSÜMBELİ ve Ispartalılar Vakfı Başkanı Sayın Ahmet ŞAHLAN’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Daha sonra 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman DEMİREL ve Gagauzlar’la ilgili kısa bir tanıtım filmi izlendikten sonra Moldova’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Dmitri CROITOR konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

Büyükelçi Sayın Dmitri CROITOR konuşmasında, Türkiye-Moldova ilişkileri, 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman DEMİREL’in Gagauzya’nın kuruluşunda ve sonrasında verdiği büyük destekleri, kendisiyle olan anılarını anlattı. Gagauzlar’ın da Sayın Süleyman DEMİREL’e “Baba” dediğini aktaran Büyükelçi CROITOR, Gagauzya’da herkesin Süleyman DEMİREL’e büyük sevgi ve saygı duyduğunu, daima şükranla andığını söyledi.

Türkiye’nin her zaman Gagauzya’nın yanında olduğunu, özellikle TİKA aracılığıyla büyük projeler yürütüldüğünü, altyapı çalışmalarının yapıldığını; ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim ve sağlık gibi birçok alanda destek sağlandığını aktardı. Türkiye’nin Gagauzlar’a olan bu büyük desteğinin, Moldova’nın Gagauzlar’a bakışını da olumlu yönde etkilediğini söyledi.

En kısa zamanda Sayın Süleyman DEMİREL’in kabrini ve hatıralarının bulunduğu müzeyi ziyaret edeceğini belirten Büyükelçi CROITOR, Isparta ile Gagauzya arasında karşılıklı ziyaretlerin organize edilmesini arzu ettiğini, Ispartalı işadamlarını yatırım yapmak için Gagauzya’ya beklediklerini ve bu konularda desteğe hazır olduklarnı söyledi.

Daha sonra 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman DEMİREL’in doktoru olan Isparta Milletvekili Sayın Aylin CESUR, Sayın DEMİREL’in Gagauzlar’a olan sevgisini ve Gagauzya anılarını  anlattı.

Söyleşi sonunda Moldova’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Dmitri CROITOR’a katkılarından dolayı teşekkür plaketi ile Ispartamız’ın gül ürünlerinden oluşan hediyeler takdim edildi.

20220528_142820  20220528_142516 20220528_145658  20220528_145603

Kategoriler: ANASAYFA, Etkinliklerimiz, Genel, Manşet