ISPARTA EKONOMİSİ

1)TARIM VE HAYVANCILIK
hali1-150x141[1]Isparta’da son on yılda ekonomide tarım ağırlık kazanmaya başlamıştır fakat sanayi de önceki yerini korumaya devam etmiştir.

61-150x95[1]Elma, kiraz ve gül gibi geleneksel tarım üretiminin yerel istihdamda önemli bir paya sahip olması ilin istihdam yapısında söz konusu sektörün ağırlığını arttırmakta, bu çerçevede tarım sektörü ekonomik belirleyiciliğini sürdürmektedir. DİE’nin istatistiklerine göre Isparta milli gelir bakımından 40. sırada bulunmaktadır diğer bir deyişle Türkiye ortalamasında bir gelire sahiptir.

 

-TARIM

Üretimin % 64’ü kuru, %36’sı ise sulu tarım arazilerinden oluşmaktadır. Başta Isparta Ovası olmak üzere

43-150x150[1]Senirkent, Gelendost, Atabey, Gönen, Kumdanlı, Boğazova, Yılanlı, Ş.Karaağaç ve Y.Bademli ovalarında sulama imkânlarının genişlemesi ile daha önce ticari değer taşımayan birçok ürün günümüzde önemli derecede gelir kaynağı haline gelmiştir. Isparta ilinde zirai faaliyetler içinde meyvecilik başta gelmektedir. Elma, kiraz, kayısı, vişne ve üzüm yetiştiriciliği meyve ürünleri içinde önemli yere sahiptir. Ülkemizde çok büyük bir oranla başı çeken gül üreticiliği yanında hububat, baklagiller ve endüstri bitkileri de Isparta tarımında önemli bir yer teşkil eder. En fazla ekimi yapılan ürünler, tahıl ürünlerinden buğday, arpa ile
12-150x150[1]baklagillerden nohuttur. Elmacılık ve kiraz üretimi ülkenin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Elmacılıkta Eğirdir, Gelendost, Atabey ve Senirkent önde gelen ilçelerdir. Elmacılıkta Isparta Türkiye genelinin %20’sini oluşturmaktadır. Kiraz üretiminde Uluborlu, Senirkent, Atabey ve Gelendost ilçeleri başta gelmektedir. Isparta

gul1-150x143[1]elma üreticiliğinde 1. kiraz üreticiliğinde ise 2. sırada yer almaktadır.
Yağ gülü ilk defa 1987’ de Bulgaristan’dan gelen göçmenler tarafından başlatılmıştır. Başta elde yapılan gülyağı yerini zamanla sanayiye bırakmıştır. İlde 15 tane gülyağı fabrikası bulunmaktadır. Gülden gülyağı, gülsuyu, gül konkreti ve kozmetikler üretilmektedir. İlimizde ayrıca tıbbi bitkiler, kesme çiçekçilik, örtü altı sebzeleri de yetişmektedir.

 

-HAYVANCILIK
71[1]Göller yöresinin merkezi konumundaki Isparta ili, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı ile tatlı su balıkçılığının yapıldığı önemli merkezlerden biridir. Yerli koyun türleri ve kıl keçisi yetiştiriciliği halkın önemli gelir kaynaklarındandır. Yalvaç, Ş.Karaağaç,

81[1] Senirkent, merkez ve Sütçüler koyun ve keçi yetiştiriciliğinde önemli ilçelerdir. Son yıllarda hayvancılığın kar getirmemesin nedeniyle hayvancılık oranı düşmektedir. Ayrıca ilde düşük oranda kümes hayvancılığı ve arıcılık da yapılmaktadır. Göller yöresinin merkezi olmasından dolayı su ürünleri de oldukça fazla orandadır. Özellikler Eğirdir Gölünden ıstakoz, levrek ve sazan bolca elde edilir. Ayrıca akarsular sayesinde kültür balıkçılığı da her geçen sene artarak ilerlemektedir.

 

2) SANAYİ
91[1]Yurdumuzun yegâne gülyağı ihracatını yapan bölge Isparta’dır. Başta basit düzeyde yapılan halıcılık zamanla gelişmiş ve bölgenin en önemli halı üretim merkezi olmuştur. Gıda sanayi de giderek gelişmektedir. Buğdaydan un üretimi, balık ve kerevitin yenilebilir hale getirilmesi il içerisinde yapılmaktadır. Tekstilin yanında başta Yalvaç ilçesi olmak üzere dericilik sektörü de giderek gelişmektedir. Başta iptidai usullerle yapılan bu iş son zamanlarda modern araçlarla yapılmaktadır. İlin orman bakımından zengin olması kereste fabrikalarının çok olmasına sebeptir. Sadece kendisi için değil diğer illere de kereste satılmaktadır.

Yukarı