Demokrasi Ve Kalkınma Müzesi Açıldı

99.Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel adına, Isparta’nın Atabey ilçesi’ne Bağlı İslamköy’de kurulan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi çok sayıda katılımcının yeraldığı törenle açıldı. Isparta İli Kalkındırma Derneği’mizi temsilen Yönetim Kurulu üyemiz İlyas Eren’in katıldığı açılış törenine yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda konuğun yanısıra halkımızda büyük ilgi gösterdi.

17 bin metrekarelik alanda kurulan külliyede yer alan ve içerisinde Demirel’in memurluğa başladığı 1949 yılından cumhurbaşkanı olduğu döneme kadar sakladığı çok sayıda belge, 45 bin kitap, 32 bin gazete ve dergi, 126 bin fotoğraf ve Demirel’e yurt içi ve dışında hediye edilen eşyaların yeraldığı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi ile Külliyesi açılış töreni, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başladı.

Demirel’in siyasi hayatı ve hizmetleri hakkından bilgiler aktarıldıktan sonra CHP Muğla Milletvekili sanatçı Tolga Çandar Türkü, Canan Anderson ise keman ziyafeti verdi.

Müze hakkında bilgi veren Kardeşi Şevket Demirel’den sonra alkışlar eşliğinde sahneye gelen 9.Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel, iki elini havaya kaldırarak katılımcıları selamladı.

Sahneden oturarak konuşan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, his dolu olduğunu söyleyerek, “50 yıllık siyasi hayatımda bu kadar güzel şanslı, hislendirici çok zaman olmamıştır. Bu toplumun bana göstermiş olduğu bu büyük muhabbeti bana bir cumhuriyet bayramı armağanı olarak sayıyorum” dedi.

Millete olan borcunu ödediğini söyleyen 9’uncu Cumhurbaşkanı Demirel, “ Borcumuzu ödedik. Tümü ödenmiş midir, onu millet bilir. Vicdanımız rahattır. Ömrümüzün tümünü milletin, devletin hizmetine verdik. Ne yaptık derseniz; ülken en ücra köşelerin ışık götürdük. Gaz lambası yerine elektrik götürdük. Kara öküzün yerine traktör geldi. Kara sabanla kara öküzün mücadelesini kazandık” dedi.

‘Sizin en büyük Hizmetiniz nedir derseniz’ diye soran Süleyman Demirel, “ En büyük hizmet işte. Bir çocuk çıkıyor İslamköy’den okuyabiliyor. Senin çocuğunda çıkar okuyabilir. Mühendis olur. Milletvekili olur, Cumhurbaşkanı olur. Süleyman Demirel’ tanınmışsa bu şans herkese tanınır. Herkes bu fırsatları kullansın. Bana açık olan her şey bütün çocuklara açık. Çocuklarınızı geleceğe itin. Önleri açıktır. Önlerinin açık olduğunun timsali benim. Ben bu köyde doğdum” açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından müze açılışı gerçekleştirildi. Açılışa TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ürdün Prensi El-Hassan Bin Talal, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı temsilcisi Ali Hasanoğlu, Romanya eski Devlet Başkanı Emil Constantinescu, Kosova eski Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, CHP milletvekilleri Engin Altay, Akif Hamzaçebi, Mustafa Balbay, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, eski başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan, eski bakanlar İsmet Sezgin, Hüsamettin Cindoruk, Esat Kıratlıoğlu, Cavit Çağlar, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, İstemihan Talay, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Gaziantep eski Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgen, Demirel döneminin enerji bakanı merhum Ersin Faralyalı’nın oğlu işadamı Serdar Faralyalı da katıldı, katılamayan yüzlerce davetli çiçek gönderdi.

Törene katılamayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in gönderdiği telgraflar okundu.

Açılışı yapılan müze, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi tarzında kubbeli olarak inşa edilmiş, 1500 m2’lik bir alanı kaplıyor. Süleyman Demirel Külliyesi’nin içinde yer alan Müze’de, özellikle Cumhuriyet tarihimizin son 50 yıllık dönemine ait demokrasi ve kalkınma dönüşümünün belge, bilgi ve fotoğrafları sergileniyor.
İslamköy’de, 16 bin m2’lik bir alanı kaplayan Süleyman Demirel Külliyesi’nde, Müze’nin yanı sıra, 9. Cumhurbaşkanı’nın doğup büyüdüğü, 1920 yapımı, ahşap ve kerpiçten inşa edilmiş, baba Hacı Yahya Demirel’in adını taşıyan ev de yer alıyor.
Külliye’nin diğer bölümleri ise, şu yapılardan oluşuyor:
Demirel Ailesi’nin nineleri Şehriban Hatun adına yapılmış cami, Süleyman Demirel Özel Arşivi, Süleyman Demirel Kütüphanesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Liderlik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Köy Çeşmesi, İslamköy’ün hemen yanı başındaki Çalcatepe’de oluşturulan orman alanı, helikopter pisti ve otopark.
Müze’de sergilenen yaklaşık 90 yıllık belge, bilgi, eşya ve giysilerin yanısıra 126 bin fotoğraf, 46 bin Kitap, diploma, berat, nişan, plaket, maket, heykel ve halıdan oluşan binlerce obje,10 bin klasör içinde korunan 6 milyon doküman, özenle biriktirilmiş, 32 bin nüsha yerli ve yabancı gazete-dergi koleksiyonu, 6 bin kasetlik ses ve görüntü materyali, 5 kıtadan 500 parça giysi öne çıkan diğer objeler olarak öne çıkmaktadır.

1

2

3

9

10

8

7

6

11

13

14

16

17

25

24

23

18

22

Kategoriler: ANASAYFA, Genel, Manşet
Yukarı